Monday, January 28, 2013

60 минути со Лука Кортина на Канал 103 ::: 28.01.2013 ::: 21-22 ч.

Драги слушатели,
со радост ви го најавувам гостувањето на Лука Кортина во најновото издание на „60 минути со Соња Исмаил" на Канал 103, во понеделник 28.01.2013 од 21 до 22 ч. Лука Кортина веќе седум години живее во Скопје. Тука дојде од Фиренца, Италија по препорака на познатиот режисер Паоло Маѓели и студираше театарска режија на ФДУ во класата на Слободан Унковски. Последниве години интензивно работи како помошник режисер (во и вон Македонија) на Александар Поповски. Беше селектор на минатогодишната програма на Драмскиот аматерски фестивал во Кочани, а постојано режира и остварува и други активности во сферата на театарот и културата. На 14 ноември минатата година во кумановскиот театар се одржана премиера на претставата „Духот на слободата“, според недовршен текст од Војдан Чернодрински, а „комплетиран“ од Горан Стефановски, во режија на Лука Кортина. Со Лука вечерва ќе разговараме за слободата и нејзината (не)дофатливост, за начините на нејзиното освојување, но секако и за музиката која што го бои неговото секојдневие.
Бидете со нас, во понеделник 28.01.2013 од 21 до 22 ч. на Канал 103.
За оние без класичен радио приемник, ова се линковите за стриминг:

Tuesday, January 1, 2013

Листа на најслушани албуми за 2012-та година на Соња Исмаил


Листа на најслушани албуми за 2012-та година на Соња Исмаил

1. Dead Can Dance – Anastasis (Play It Again Sam Recordings)
2. Tindersticks - The Something Rain (Lucky Dog/City Slang/Constellation)
3. Twin Shadow - Confess (4AD)
4. Saschienne - Unknown (Kompakt)
5. Chromatics - Kill For Love (Italians Do It Better)
6. Mock & Toof - Temporary Happiness (Tiny sticks)
7. The Sea And Cake – Runner (Thrill Jockey)
8. dEUS - Following Sea (Play It Again Sam)
9. Public Image Ltd - This is PiL (PiL Official)
10. Layo And Bushwacka – Rising And Falling (Olmeto)