Monday, May 26, 2014

Игор Јосифов во „60 минути со Соња Исмаил на Канал 103" | понеделник 26.05.2014

Драги слушатели,
Ве поканувам да ми се придружите и овој понеделник на уште едно интересно радио патување.
Со задоволство ви го најавувам интервјуто со Игор Јосифов во „60 минути со Соња Исмаил на Канал 103". Игор Јосифов е претставник на помладата генерација македонски уметници и еден од малкумината кои успеале да изградат уметничка кариера во странство.  Игор Јосифов е роден во 1986 година во Кавадарци, дипломирал на Академијата за уметност во Сaн Франциско (2009). Самостојно изложувал во Сан Франциско (2007, 2008, 2010), Беркли (2009), Чикаго (2010), Њујорк (2010), Париз (2011), Ширјах (2011). Учествувал на повеќе групни изложби во земјава и странство (Осло, Сан Франциско, Мајами, Берлин, Њујорк, Беркли, Чикаго, Тирана, Париз и Ширјах). Дел е од проектот на Марина Абрамовиќ The Artist is Present во MoMA, Њујорк (2010). Студиски престојувал во Watermill Center, Њујорк (2008). Живее и работи на релација Сан Франциско - Париз - Скопје - Кавадарци. 
Директниот повод за интервјуто со Игор е изложбата Timing Fire која што ќе биде отворена во среда, 28 мај 2014 година, во клубот Станица 26 во Скопје. 
Слушајте не на 103 мегахерц, а за оние без класичен радио приемник, ова е линкот за стриминг: http://bit.ly/1prBvHs
Официјална страница на Игор Јосифов:


Monday, May 5, 2014

Билјана Радиноска во „60 минути со Соња Исмаил“ на Канал 103 | понеделник 05.05.2014 | 21-22 ч.

Драги слушател(к)и,
ви закажувам рандеву со мене и со режисерката Билјана Радиноска, во понеделник 05.05.2014, од 21-22 ч. на Канал 103.
Поводот за оваа радио средба е претставата „Федра" чија што режија ја потпишува токму Билјана. Претставата, инаку работена според драмскиот текст „Љубовта на Федра" на Сара Кејн, е реализирана како независен театарски проект и заедничка работа на седум луѓе кои сакаат да ја раскажат приказната за безкомпромисната љубов денес, во ерата на лаги и страв од чувства.
За оние без класичен радио приемник, ова е линкот на кој што можете да не слушате: http://radiostream.neotel.mk:8000/kanal103.m3u