Monday, February 27, 2012

DJ Димитри од Чаир/Пикисипи во 60 минути со Соња Исмаил на Канал 103 ::: понеделник 27.02.2012 ::: 21-22 ч.

Почитувани,
со неизмерно задоволство ве поканувам вечер (понеделник 27.02.2012) од 21-22 ч. на 103-от мегахерц, да го проследите миксот во живо на DJ Димитри од Чаир ака Пикисипи.
Верувам дека ќе се согласите дека не е неопходно да го објаснувам ликот и делото на човекот кој е еден од најодговорните за ширењето на хип-хоп вирусот во Македонија, пред се' со С.А.Ф и Чиста Околина, но и со ТВ шоуто Хип Хоп теза, кое што се емитуваше далечната '97-ма на А1 ТВ, потоа со радио емисиите на А1 и Топ фм радио, бројните настани кои што ги организираше и секако со извонредните диџејски настапи низ клубовите во земјата и Европа. Веќе некое време Пикисипи живее и работи во Прага, но за тоа повеќе ќе ни раскаже вечер во 60 минути.
Се слушаме, од 21-22 ч. на Канал 103. За оние без класичен радио приемник, стриминг на: http://217.16.69.17:8000/kanal103.mp3.m3u

Tuesday, February 21, 2012

Снимка од разговорот со Славчо Димитров и Улф Петерсон


Снимка од разговорот со Славчо Димитров и Улф Петерсон по повод изложбата Член 1 и Музеј Нестрејт, која се отвора во Скопје во среда, 22 февруари во Чифте Амам (Национална галерија на Македонија). 
И малку музика...

http://www.mixcloud.com/sonjaismail/60-20022012/

Monday, February 20, 2012

Разговор по повод изложбата Член 1 и Музеј Нестрејт ::: понеделник 20.02.2012 ::: 21-22 ч.Во најновото издание на 60 минути со Соња Исмаил на Канал 103, ќе можете да го проследите разговорот со Славчо Димитров и Улф Петерсон по повод изложбата Член 1 и Музеј Нестрејт, која се отвора во Скопје во среда 22 февруари во Чифте Амам (Национална галерија на Македонија). Член први е патувачка ЛГБТ изложба на некои од најеминентните музеи во Шведска, и нуди преглед на историскиот и современиот живот на ЛГБТ-лицата, првично поставена во Стокхолм за време на Европрајд, во летото 2008 година. Откако беше поставена на Балтик прајд во Рига, во Белград и Сараево, изложбата доаѓа и во Скопје.
Изложбата е составена од неколку помали изложбени дела, секое од нив произведено од различните музеи. Секој дел раскажува различна приказна која има заеднички предмет - ЛГБТ историјата. 
Музеите кои со свој материјал земаат учество во изложбата се: Нобел Музејот, Шведскиот Полицискиот Музеј, Шведскиот Национален музеј на технологија и наука, Шведскиот музеј на армијата, Шведскиот национален музеј на антиквитети и Шведскиот музеј на спортови.  
Изложбата е подржана и овозможена од страна на Шведскиот институт, а како главен организатор стои “The Unstraight Museum”.
Шведската изложба ќе биде проследена и со локална контрибуција која ќе се состои од две поставки: ’Сексуалноста на архивата’ и ’Емоционална архива на нехетеросексуалните искуства во Македонија’.  
Изложбата ќе биде проследена и со дводневна интернационална конференција на тема: Не/Видливо: Политичките и сексуални режими на архивата. Првиот ден од конференцијата, 23.02, ќе се фокусира на темите поврзани со ’Музеите и човековите права. Улогата и одговорностите на јавните инстититуции денес’, додека вториот дел, 25.02, ќе ги отвори прашањата за ’Национализмот,културата, историјата и сексуалноста’. Конференцијата ќе се одржи во Чифте амам, од 18.00-20.30 часот. 
Локални партнери во организацијата на настанот се: Коалицијата ’Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници’, Институтот ’Евро-Балкан’, Чифте амам-Национална галерија на Македонија, Амбасадата на Шведска во Скопје и Амбасадата на Шведска во Белград. 

Monday, February 6, 2012

60 минути со Соња Исмаил на Канал 103 ::: понеделник 06.02.2012


playlist:
1. Prinzhorn Dance School - Happy In Bits 
2. Prinzhorn Dance School - Seed, Crop, Harvest 
3. Prinzhorn Dance School - I Want You 
4. Prinzhorn Dance School - Turn Up The Light 
5. We Have Band - Watertight 
6. We Have Band - Where are your people 
7. Planningtorock - Living It Out (Cosmodelica Remix) 
8. Sasko Kostov & The Waiting Waits - Counting the stars 
9. Sasko Kostov & The Waiting Waits - Unscarred 
10. Tindersticks - Show Me Everything 
11. Tindersticks - Frozen

Тро нови, тро постари музики ::: 30.01.2012


playlist:
1. Radiohead - Bloom (Jamie XX Rework Part 3)
2. Air - Seven Stars
3. Matthew Dear - Headcage
4. Matthew Dear - In The Middle (I Met You There) [feat. Jonny Pierce]
5. Matthew Dear - Street Song
6. Matthew Dear - Around A Fountain
7. Red Snapper - Architectronic [The Elementz Remix]
8. Cut Copy - Sun God (Andrew Weatherall Remix)
9. Cut Copy - Sun God (Andrew Weatherall Arp Version)
10. K-X-P - Aibal Dub
11. Twin Shadow - Tether Beat

Плејлиста од 17.01.2012


1. Maybes (James Blake Remix) - Mount Kimbie
2. Serged (FaltyDL Remix) - Mount Kimbie
3. At Least (Instra:mental Remix) - Mount Kimbie
4. Carbonated - Mount Kimbie
5. Into The Cosmos - Architeq
6. Odyssey - Architeq
7. Into The Cosmos - Architeq
8. Halloween Acid - Architeq
9. The Hare - Architeq
10. The Goose That Got Away - Objekt
11. Let You - Sully
12. You Read My Cards Wrong - Red Snapper
13. Take Your Medicine - Red Snapper

Мала ноќна музика ::: понеделник 09.01.2012


playlist:
1. Glass Candy - Warm In The Winter 
2. Elite Gymnastics - So Close To Paradise 
3. Pillowtalk - Street Walker (Original Mix) 
4. Apparat - Candil De La Calle 
5. The Oscillation - See Through You 
6. The Oscillation - The Trial 
7. WhoMadeWho - Inside World 
8. Planningtorock - Living It Out 
9. PMG Kolektiv - Shtom Te Vidam 
10. The John - Pojachanje
11. The Roots - The Other Side (Feat. Bilal & P.O.R.N)