Monday, February 20, 2012

Разговор по повод изложбата Член 1 и Музеј Нестрејт ::: понеделник 20.02.2012 ::: 21-22 ч.Во најновото издание на 60 минути со Соња Исмаил на Канал 103, ќе можете да го проследите разговорот со Славчо Димитров и Улф Петерсон по повод изложбата Член 1 и Музеј Нестрејт, која се отвора во Скопје во среда 22 февруари во Чифте Амам (Национална галерија на Македонија). Член први е патувачка ЛГБТ изложба на некои од најеминентните музеи во Шведска, и нуди преглед на историскиот и современиот живот на ЛГБТ-лицата, првично поставена во Стокхолм за време на Европрајд, во летото 2008 година. Откако беше поставена на Балтик прајд во Рига, во Белград и Сараево, изложбата доаѓа и во Скопје.
Изложбата е составена од неколку помали изложбени дела, секое од нив произведено од различните музеи. Секој дел раскажува различна приказна која има заеднички предмет - ЛГБТ историјата. 
Музеите кои со свој материјал земаат учество во изложбата се: Нобел Музејот, Шведскиот Полицискиот Музеј, Шведскиот Национален музеј на технологија и наука, Шведскиот музеј на армијата, Шведскиот национален музеј на антиквитети и Шведскиот музеј на спортови.  
Изложбата е подржана и овозможена од страна на Шведскиот институт, а како главен организатор стои “The Unstraight Museum”.
Шведската изложба ќе биде проследена и со локална контрибуција која ќе се состои од две поставки: ’Сексуалноста на архивата’ и ’Емоционална архива на нехетеросексуалните искуства во Македонија’.  
Изложбата ќе биде проследена и со дводневна интернационална конференција на тема: Не/Видливо: Политичките и сексуални режими на архивата. Првиот ден од конференцијата, 23.02, ќе се фокусира на темите поврзани со ’Музеите и човековите права. Улогата и одговорностите на јавните инстититуции денес’, додека вториот дел, 25.02, ќе ги отвори прашањата за ’Национализмот,културата, историјата и сексуалноста’. Конференцијата ќе се одржи во Чифте амам, од 18.00-20.30 часот. 
Локални партнери во организацијата на настанот се: Коалицијата ’Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници’, Институтот ’Евро-Балкан’, Чифте амам-Национална галерија на Македонија, Амбасадата на Шведска во Скопје и Амбасадата на Шведска во Белград. 

No comments:

Post a Comment